Bio Composiet NPSP signing Blomsma Signs & Safety

Circulair plaatmateriaal: Staalhard bio composiet

Met oog op de circulaire economie onderzoekt Blomsma Signs & Safety een nieuwe productlijn voor plaatmateriaal. Veiligheidssignalering voor bijvoorbeeld tankmarkeringen en samengestelde borden worden veelal op plaatmateriaal aangebracht. Om een acceptabele levensduur te garanderen wordt dit vaak op aluminium of (gerecycled) PET plaat geleverd. Als alternatief hebben wij hiervoor een Bio composiet gevonden van NPSP.

Wat is bio composiet?
Een bezoek aan het kantoor van NPSP, producent van bio composiet voor o.a. de industrie, kan gerust inspirerend genoemd worden. Net als een bakker, spreken ze bij NPSP graag van ‘deeg’. Na het kneden moet het een weekje rusten maar daarna kan het materiaal in elke gewenste vorm worden geperst. En dan blijft er een keihard materiaal over dat zijn vorm behoudt bij temperaturen van min 60 tot plus 180 graden Celsius. NPSP maakt dit bio composiet materiaal bijna helemaal uit natuurlijke en oer-Hollandse grondstoffen als riet, vlas en hennep. Bio composiet is dus een geperst plaatmateriaal, bestaande uit natuurlijke (rest)grondstoffen, welk o.a. gebruikt kan worden in de Sign industrie.

Laboratorium
In het laboratorium van NPSP in Amsterdam is het voortdurend zoeken naar nieuwe recepten voor steeds veeleisender klanten. Daartoe behoren bedrijven uit de logistiek, de NS, de ANWB, de industrie en (lokale) overheden. Het is al jaren een ideaal van veel bedrijven en overheden; afval overbodig maken door het product aan het einde van de economische levensduur te gebruiken voor nieuwe grondstoffen. Dat heet ‘circulair’, en is daarmee een belangrijke stap voor alle bedrijven en overheden die serieus werk willen maken van het verlagen van hun ‘carbon footprint’.

De 5 mythen van composieten
Omdat bio composieten nog niet zo lang op de markt zijn als traditionele kunststoffen, zijn er enkele mythen ontstaan rondom bio composiet die we graag ontkrachten.

  1. Bio composiet kan nooit zo sterk als staal zijn

Bio composieten kunnen wel degelijk net zo sterk als staal zijn. Plastic heeft wellicht een goedkoop imago, maar hoogwaardige, met vezels versterkte materialen zijn even sterk als staal terwijl ze een stuk lichter zijn en weinig onderhoud vragen. Zo worden de neuzen van de nieuwe intercity’s van de NS van bio composiet vervaardigd.

  1. Bio composiet is niet voor kleine oplagen

Bio composiet kan in oplagen van enkele tot duizenden gemaakt worden. Relatief lage opstartkosten maken met mogelijk om samen met de opdrachtgever prototypen en unieke exemplaren te ontwikkelen. Zodra het model aan alle eisen voldoet kan een mal gemaakt worden voor serieproductie.

  1. Bio composiet wordt alleen in hightech gebruikt

Inderdaad, bio composiet wordt vaak gebruikt in lucht en ruimtevaart en snelle motorjachten. Echter zijn er veel meer toepassingen anno 2018: loungebanken voor de NS, winkeldecoratiemateriaal voor G-Star, ANWB paddestoelen, stoelen, etc.

  1. Bio composiet is slecht voor het milieu

NPSP loopt voorop in het toepassen van milieuvriendelijke materialen en technieken. Als enige in  Nederland gebruikt NPSP, naast glas en koolstofvezels, ook natuurlijke materialen zoals vlas, jute, kokos en hennep. Natuurlijke vezels vergen minder energie om te produceren en hechten zich aan de hars zonder gebruik van chemische middelen. NPSP werkt met gesloten mallen, waardoor de uitstoot van oplosmiddelen 95% minder is dan normaal. Koolstoffilters zuiveren de rest. Ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid werkt NPSP aan de ontwikkeling van volledig biologische composieten.

  1. Bio composieten kunnen niet mooi zijn

De eigenschappen van vezel versterkte composieten bieden inspiratie aan architecten, ontwerpers en ingenieurs. Bijna elke vorm die u bedenkt kan NPSP maken: grof of gedetailleerd, groot of klein, glad of grillig. Vormtechnisch zijn er vrijwel geen beperkingen. Ook qua materiaal haalt NPSP het onderste uit de kan. Transparante harsen maken de vezel zichtbaar en versterken de gewenste uitstraling: speels, chique, robuust of transparant. Lichtdoorlatende constructies die toch zwaar belast kunnen worden; gezeefdrukt of door en door gekleurd.

Natuurlijke vernieuwing
Behalve schaarse grondstoffen besparen bio composieten veel energie, vooral vergeleken met de productie van staal en aluminium, maar ook ten opzichte van harde plastics uit aardolie. Volgens NPSP kan het milieuvoordeel tot een factor 5 oplopen.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van bio composieten voor onder andere sign toepassingen voor uw bedrijf, neem dan contact met ons op via signs.safety@blomsma.nl. We voorzien u graag van meer informatie.