nlende
Zoeken

Leidingmerkers voorkomen incidenten

Geplaatst op 30 mei 2023

Leidingmerkers

Leidingmerkers worden gebruikt om de functie, inhoud en stromingsrichtingen van leidingen weer te geven. De merkers zijn belangrijk om gevaarlijke stoffen in leidingen te identificeren en incidenten te voorkomen, maar ook bij niet-gevaarlijke stoffen om het proces inzichtelijk te maken. Zo wordt twijfel over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen voorkomen.

Leidingmerkers wetgeving in diverse landen

In de meeste landen zijn er wetten en normen die vereisen dat leidingen met gevaarlijke stoffen worden geïdentificeerd met leidingmerkers. Deze leidingmarkeringen maken deel uit van de veiligheids- en gezondheidssignalering op de werkplek. Hoewel de eisen die worden gesteld veel op elkaar lijken, zijn er per land toch verschillen. Een aantal voorbeelden:

  • In Duitsland zijn specifieke regels voor leidingmerkers terug te vinden in de TRGI (Technische Regel voor Gasinstallatie) en de TRWI (Technische Regel voor Waterinstallatie).
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn regels voor leidingmerkers opgenomen in de Health and Safety Regulations 1996.
  • In Frankrijk is er de ‘Code due Travail’ met betrekking tot leidingmerkers.

Daarnaast is er het Globally Harmonized System (GHS), een wereldwijs systeem voor de indeling, markering en verpakking van chemische stoffen en mengsels. Hoewel veel landen het GHS volledig hebben overgenomen en geïntrigeerd, is het belangrijk op te merken dat de mate van implementatie kan variëren van land tot land.

ISO normen met betrekking op leidingmerkers

De belangrijkste ISO norm met betrekking op leidingmerkers is ISO 20560-1. Dit eerste deel van ISO 20560 richt zich specifiek op het markeren van leidingen met gevaarlijke stoffen. Het is een complete handleiding voor het uniform markeren van leidingsystemen. Voor leidingmerkers in de scheepsvaart is er ISO 14726. Deze zijn beter bekend als IMO leidingmarkering.

Andere veel gebruikte normen zijn onder andere de DIN2403 (Duitsland), de BS1710 (Verenigd Koninkrijk) en de ASME A13.1-2015 (Verenigde Staten).

Leidingmerkers door Blomsma Signs & Safety

Blomsma Signs & Safety is een ervaren specialist in het aanbrengen van leidingmerkers voor een nauwkeurige identificatie van processen van leidingsystemen in diverse industrieën. Of het nu gaat om een complete raffinaderij of een HVAC-installatie in een zorgcentrum, wij bieden op maat gemaakte oplossingen en benaderingen voor elk project.

Onze deskundige vakmensen bepalen de benodigde leidingmerkers op basis van P&ID’s en leidinglijsten. Tijdens de werkzaamheden kunnen zij bovendien een controle uitvoeren op de verstrekte P&ID’s, zodat u direct over actuele as-built-informatie beschikt. Daarnaast bieden we projectvormen waarbij operators betrokken kunnen worden door hen te ondersteunen bij het identificeren en voor-coderen van leidingen.

Onze service en kwaliteit

Bij Blomsma Signs & Safety zorgen we voor de optimale positionering van leidingmerkers om uw proces veilig te identificeren. We plaatsen deze op locaties waar potentieel gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen, altijd geheel volgens wetgeving. Om overzicht te creëren, herhalen we de markeringen op complexe leidingstelsels of manifolds langs de leidingen.

We werken bij Blomsma altijd met kwalitatieve materialen, zoals PolyesPro leidingmarkering, passend bij de toepassing, omgeving en gewenste levensduur. Onze duurzame producten hebben vaak een 3M™ garantie van 5 jaar en zijn voorzien van een basischemicaliën werend, vuilafstotend en UV-remmend laminaat. Ons wereldwijde team van engineers en 3M™ Certified Safety Sign Installers™ kan u helpen bij volledige turn-key projecten, modificatieprojecten en het onderhoud van leidingmarkering.

Meer gerelateerd nieuws

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.