Geplaatst op 24 februari 2025
Er is veel discussie over de definitie van een ‘besloten ruimte’. Volgens de één spreken we pas van een besloten ruimte als de ruimte moeilijk toegankelijk is, niet ontworpen voor het verblijf van personen en er een risico is voor de aanwezigheid van gevaarlijk stoffen. De ander stelt dat we er al van spreken wanneer de ruimte alleen al slecht toegankelijk is. Daarnaast zie je ook regelmatig het fenomeen ‘Bijzondere ruimte’ voorbijkomen, als een light variant van de ‘besloten ruimte’. Het is daarom van belang om als organisatie goed te beschrijven welke definitie gehanteerd wordt. Welke definitie er ook gehanteerd wordt; een ‘besloten ruimte’ brengt risico’s met zich mee en diverse beheersmaatregelen zijn nodig bij toegang tot de ruimte. Waaronder diverse vormen van veiligheidssignaleringen.
Hoewel besloten ruimten niet ontworpen zijn voor het verblijf van personen, moeten er soms toch bepaalde werkzaamheden worden verricht zoals reiniging, inspectie, onderhoud of reparatie. Er zijn echter een aantal risico’s die op de loer liggen bij het betreden van deze ruimten en het werken hierin. De meest voorkomende risico’s zijn:
In potentieel gevaarlijke ruimten als een besloten ruimte is veiligheidssignalering van groot belang. Deze ruimten kunnen verschillende risico’s met zich meebrengen waar werknemers van op de hoogte moeten zijn. Veiligheidssignalering dient als visuele waarschuwing aan werknemers dat ze zich in een potentieel risicovolle ruimte gaan begeven. Daarnaast helpt veiligheidssignalering bij het identificeren van specifieke gevaren in de kleine/smalle ruimte, zoals de aanwezigheid van giftige gassen, een beperkt zuurstofniveau of andere gezondheidsrisico’s.
Wanneer een werknemer in zo’n ruimte in nood is, is het bovendien van levensbelang dat hij/zij op een veilige manier kan evacueren. Veiligheidssignalering draagt eraan bij dat personen zich snel en adequaat naar de uitgang van de ruimte kunnen verplaatsen in noodsituaties.
Welke veiligheidssignalering heeft u nodig in een besloten ruimte?
Bij Blomsma Signs & Safety zijn we groot voorstander van en specialist in het combineren van waarschuwingssymbolen, verbodssymbolen en gebodssymbolen op een bord, door middel van een zogenaamd ‘samengesteld bord’. Meer borden is namelijk niet altijd beter. Samengestelde borden geven de kijker/gebruiker in een oogopslag een overzicht van de geldende waarschuwingen, verboden en geboden.
Meer over samengestelde bordenBesloten ruimten zijn aan de buitenzijde niet altijd als zodanig herkenbaar. Om te voorkomen dat personen onbewust zo’n ruimte betreden is het van belang om bij de toegangen van de deze ruimte aanduidingen te plaatsen. Dit kan met behulp van samengestelde borden. Op deze samengestelde borden worden de specifieke risico’s van de betreffende besloten ruimte weergegeven.
In Nederland geldt wet-/ en regelgeving en zijn er diverse normen die betrekking hebben op veiligheid voor besloten ruimten. Deze zijn onder andere opgenomen in de Arbowet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. Daarnaast zijn in diverse arbeidscatalogie afspraken vastgelegd over de wijze waarop werkgevers en werknemers voldoen aan de doelvoorschriften. De precieze regels voor een besloten ruimte kunnen variëren afhankelijk van de aard van de ruimte en de risico’s die ermee gepaard gaan. Duidelijk is wel dat vanuit wetgeving is geregeld dat een werkgever aansprakelijk is voor het faciliteren van een veilige werkplek. Onderdeel hiervan is natuurlijk de aanwezigheid van veiligheidssignalering.
Het ontwerpen van een compleet signaleringssysteem is van groot belang. Bij Blomsma Signs & Safety kunnen we op elke gewenste locatie een site-audit voor u uitvoeren. Op basis van en volledig afgestemd op uw markt, leveren wij een op maat gemaakt veiligheidssignaleringssysteem conform ISO TS20559. Onze signaleringen zijn te vinden op goed zichtbare locaties, afgestemd op de leesbaarheid qua grootte en heeft eigenschappen die zichtbaarheid bevorderen zoals luminescentie (nalichtendheid)) en retro-reflectie.
Blomsma Signs & Safety heeft een ruime ervaring in het plaatsen van veiligheidssignalering voor besloten ruimten in de volgende markten:
Wilt u weten of de huidige veiligheidssignalering in uw besloten ruimte voldoet aan de alle geldende wet- en regelgeving of wilt u een geheel nieuw signaleringssysteem op laten zetten door ons? Neem dan contact op met ons team.
Blomsma Signs & Safety is gestart met de reconstructie van de veiligheidssignalering op de Saipem 7000. De Saipem 7000 ligt momenteel bij Damen Verolme te Rotterdam-Botlek voor een ...
Ruime vele decennia zijn zowel in de IMO alsmede de SOLAS voorschriften (regels), bijlagen en afbeeldingen opgenomen voor vluchtroute signaleringen en markeringen van equipment... ...
Blomsma Signs & Safety heeft de opdracht van Kemira ontvangen voor het leidingmarkeren van de H2O2 plant te Rotterdam. ...
Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.