nlende
Zoeken

Veiligheidssignalering in besloten ruimtes

Geplaatst op 24 februari 2025

Wat is een besloten ruimte?

Er is veel discussie over de definitie van een ‘besloten ruimte’. Volgens de één spreken we pas van een besloten ruimte als de ruimte moeilijk toegankelijk is, niet ontworpen voor het verblijf van personen en er een risico is voor de aanwezigheid van gevaarlijk stoffen. De ander stelt dat we er al van spreken wanneer de ruimte alleen al slecht toegankelijk is. Daarnaast zie je ook regelmatig het fenomeen ‘Bijzondere ruimte’ voorbijkomen, als een light variant van de ‘besloten ruimte’. Het is daarom van belang om als organisatie goed te beschrijven welke definitie gehanteerd wordt. Welke definitie er ook gehanteerd wordt; een ‘besloten ruimte’  brengt risico’s met zich mee en diverse beheersmaatregelen zijn nodig bij toegang tot de ruimte. Waaronder diverse vormen van veiligheidssignaleringen.

Werken in een besloten ruimte

Hoewel besloten ruimten niet ontworpen zijn voor het verblijf van personen, moeten er soms toch bepaalde werkzaamheden worden verricht zoals reiniging, inspectie, onderhoud of reparatie. Er zijn echter een aantal risico’s die op de loer liggen bij het betreden van deze ruimten en het werken hierin. De meest voorkomende risico’s zijn:

  • Zuurstoftekort: besloten ruimten hebben vaak een beperkte luchttoevoer, wat kan leiden tot een zuurstoftekort en mogelijke verstikking.
    Verdrinking: sommige ruimten zoals riolen of kruipruimten kunnen overstromingsgevaar opleveren als gevolg van regenwater, grondwater of lekkages.
  • Schadelijke stoffen: kleine ruimten kunnen gevaarlijke gassen, dampen of stofdeeltjes bevatten die kunnen leiden tot vergiftiging (zoals chemicaliën of waterstofsulfide).
  • Extreme temperaturen
  • Brand/explosies
  • Beknelling
  • Struikelen/vallen
  • Mechanische gevaren: machines of apparatuur in kleine ruimten kunnen bewegende delen hebben, wat kan leiden tot beknelling of ander mechanisch letsel.

Het belang van veiligheidssignalering in besloten ruimten

In potentieel gevaarlijke ruimten als een besloten ruimte is veiligheidssignalering van groot belang. Deze ruimten kunnen verschillende risico’s met zich meebrengen waar werknemers van op de hoogte moeten zijn. Veiligheidssignalering dient als visuele waarschuwing aan werknemers dat ze zich in een potentieel risicovolle ruimte gaan begeven. Daarnaast helpt veiligheidssignalering bij het identificeren van specifieke gevaren in de kleine/smalle ruimte, zoals de aanwezigheid van giftige gassen, een beperkt zuurstofniveau of andere gezondheidsrisico’s.

Wanneer een werknemer in zo’n ruimte in nood is, is het bovendien van levensbelang dat hij/zij op een veilige manier kan evacueren. Veiligheidssignalering draagt eraan bij dat personen zich snel en adequaat naar de uitgang van de ruimte kunnen verplaatsen in noodsituaties.

Welke veiligheidssignalering heeft u nodig in een besloten ruimte?

  • Waarschuwingsborden
    Waarschuwingsborden waarschuwen personen voor mogelijke gevaren, zoals zuurstoftekort, verdrinkingsgevaar of de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
  • Verbodsborden
    Een verbodsbord geeft aan wanneer iets verboden is in een bepaalde ruimte. Deze borden voorkomen ongelukken door duidelijk te communiceren wanneer iets niet is toegestaan.
  • Gebodsborden
    Gebodsborden geven belangrijke informatie, bijvoorbeeld de verplichting om binnen de ruimte een masker te dragen of veiligheidskleding.
  • Brandbestrijding/reddingsmiddelen borden
    Brandbestrijdingsborden zijn geplaatst in de buurt van brandbestrijdingsmiddelen zoals brandblussers of brandalarmen.
  • Vluchtroute signalering
    Duidelijke borden die de vluchtroute aangeven zijn van cruciaal belang voor een snelle en veilige evacuatie in geval van nood.

Bij Blomsma Signs & Safety zijn we groot voorstander van en specialist in het combineren van waarschuwingssymbolen, verbodssymbolen en gebodssymbolen op een bord, door middel van een zogenaamd ‘samengesteld bord’. Meer borden is namelijk niet altijd beter. Samengestelde borden geven de kijker/gebruiker in een oogopslag een overzicht van de geldende waarschuwingen, verboden en geboden.

Meer over samengestelde borden

Breng personen op de hoogte van besloten ruimten

Besloten ruimten zijn aan de buitenzijde niet altijd als zodanig herkenbaar. Om te voorkomen dat personen onbewust zo’n ruimte betreden is het van belang om bij de toegangen van de deze ruimte aanduidingen te plaatsen. Dit kan met behulp van samengestelde borden. Op deze samengestelde borden worden de specifieke risico’s van de betreffende besloten ruimte weergegeven.

Wet en regelgeving voor besloten ruimten

In Nederland geldt wet-/ en regelgeving en zijn er diverse normen die betrekking hebben op veiligheid voor besloten ruimten. Deze zijn onder andere opgenomen in de Arbowet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. Daarnaast zijn in diverse arbeidscatalogie afspraken vastgelegd over de wijze waarop werkgevers en werknemers voldoen aan de doelvoorschriften. De precieze regels voor een besloten ruimte kunnen variëren afhankelijk van de aard van de ruimte en de risico’s die ermee gepaard gaan. Duidelijk is wel dat vanuit wetgeving is geregeld dat een werkgever aansprakelijk is voor het faciliteren van een veilige werkplek. Onderdeel hiervan is natuurlijk de aanwezigheid van veiligheidssignalering.

Een signaleringsplan voor uw besloten ruimte

Het ontwerpen van een compleet signaleringssysteem is van groot belang. Bij Blomsma Signs & Safety kunnen we op elke gewenste locatie een site-audit voor u uitvoeren. Op basis van en volledig afgestemd op uw markt, leveren wij een op maat gemaakt veiligheidssignaleringssysteem conform ISO TS20559. Onze signaleringen zijn te vinden op goed zichtbare locaties, afgestemd op de leesbaarheid qua grootte en heeft eigenschappen die zichtbaarheid bevorderen zoals luminescentie (nalichtendheid)) en retro-reflectie.

Blomsma Signs & Safety heeft een ruime ervaring in het plaatsen van veiligheidssignalering voor besloten ruimten in de volgende markten:

  • Industrie en Chemie
    In deze sector worden tanks,ketels, vaten en putten gebruikt voor de opslag en verwerking van vloeistoffen, vaste stoffen (poeders) en ook chemicaliën. Besloten ruimten zijn hier inherent aan diverse industriële processen.
  • Maritieme sector
    Schepen hebben diverse besloten ruimten, zoals ballasttanks, leidingtunnels en (brandstof)opslagtanks. Deze ruimten zijn cruciaal voor de werking en het onderhoud van het schip.
  • Terminals
    Op tankterminals staan grote tanks voor de opslag van vaste stoffen en vloeistoffen(zoals chemicaleien, brandstoffen en voedingsmiddelen), welke geclassificeerd zijn als besloten ruimten en worden betreden voor onderhouds- en inspectiewerkzaamheden.
  • Waterzuiveringsinstallaties
    Op waterzuiveringsinstallatie zijn verschillende besloten ruimten, waaronder tanks, putten, tunnels en kelders voor de behandeling van afvalwater en drinkwater.
  • Offshore
    In de offshore-industrie worden platforms en installaties gebruikt voor de exploratie en winning van olie, gas en wind. Deze platforms bevatten diverse besloten ruimten in het productieproces zoals vaten en tanks.
  • Gebouwen
    Ook in gebouwen kunnen zich besloten ruimten bevinden zoals kruipruimten, kelders en ventilatiesystemen. Deze ruimten zijn belangrijk voor verschillende functies, zoals verwarming, ventilatie en rioleringssystemen.

Neem contact met ons op

Wilt u weten of de huidige veiligheidssignalering in uw besloten ruimte voldoet aan de alle geldende wet- en regelgeving of wilt u een geheel nieuw signaleringssysteem op laten zetten door ons? Neem dan contact op met ons team.

Meer gerelateerd nieuws

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.