nlende
Zoeken

Gerelateerde producten

Offshore Wind Turbine signalering en markeringen

Vattenfall Windpark Hollandse Kust Zuid – Offshore wind monopile markering en signalering

Offshore wind monopile markering en signalering

Nog iets meer dan twee jaar te gaan, dan wekken de 140 offshore windmolens van Vattenfall Windpark Hollandse Kust Zuid groene stroom op voor 1-1,5 miljoen huishoudens. Dit park wordt subsidievrij gebouwd. Dit soort windmolens bestaat uit een turbine, een mast en een fundatie. Als specialist op het gebied van Offshore Wind Turbine signalering en markeringen in turbulente omgevingen en signalisatie in de maritieme en offshore sector, zijn wij door Van Ginkel Groep, als coatingspecialist, gevraagd om op het terrein van Sif Group de monopiles in dit project te voorzien van de gewenste signalering.

Uitgangspunten voor de markering en signalering

De startpunten voor de implementatie van de markering en signalering op de monopiles zijn gebaseerd op wet- en regelgeving. De fundaties (monopiles) zullen geplaatst worden in de Noordzee ter hoogte van de Nederlandse kust, waardoor de volgende wetten, regelgeving en normering van toepassing zijn:

  • EU 92-58 Requirements for the Provision of Safety and/or Health Signs at Work
  • ARBO wetgeving Hoofdstuk 8 (Wettelijk kader veiligheids- en gezondheidssignalering)
  • ISO-7010 / NEN 3011 (Geregistreerde veiligheidstekens)
  • ISO-3864 (Veiligheidskleuren en vormgeving veiligheidssymbolen)
  • ISO17398 (Kwaliteit en duurzaamheid van signalering)

Een aantal algemene veiligheidsregels en instructies in de vorm van veiligheidssymbolen zijn op de monopiles benodigd volgens wettelijke voorschriften.

Dit resulteert in markeringen en signalering die onder andere communiceren dat er bij de monopiles niet voor anker gegaan mag worden, dat de monopiles niet door onbevoegden betreed mag worden, dat er sprake is van hoogspanning en van een video surveillance systeem.

Kwaliteit in weer en wind

Gezien de ‘ruige’ omgeving, waar weer, wind en zeewater vrij spel hebben, is er een absolute focus op een optimaal product op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Teneinde tot dit optimale resultaat te komen, heeft Blomsma samen met productspecialisten van 3M™ testen uitgevoerd voor de hechting van de signalering op de coating van de monopiles.

De markering en signalering van de monopiles is uitgevoerd in een hoogwaardige 3M™ zelfklevende en pvc-vrije folie die voorzien is van een beschermend laminaat.

Uitdagende montage en planning

Met een strak productieschema van de monopiles, droogtijd van de verf en de benodigde kunde voor het aanbrengen van stickers van een groot formaat is het een uitdaging. Het tijdig bijscholen van onze 3M™ Certified Sign Installers™, actualisatie van benodigde veiligheidsinstructies en werkwijzen en een dynamische werkomgeving met groot materiaal en talloze transportbewegingen vraagt om een flinke dosis toewijding en verscherpte aandacht van het team, met name de projectengineer die alle trajecten in goede banen moet leiden. Van testtrajecten, approvals en doorlopende productie tot aan werkinstructies, planningswijzigingen en kwaliteitscontroles. En dat alles in het midden van een periode met grondstoffen schaarste en gevolgen van maatregelen en alternatieve communicatiemethoden en werkwijzen in de strijd tegen het coronavirus. Samengevat de definitie van een uitdagend project.

Offshore wind monopile markering en signalering Van Ginkel Groep door Blomsma Signs & Safety full image

Leuk weetje: (Nice to know)

Blomsma Signs & Safety realiseert voor meerdere substations de engineering van het signalisatieplan, de productie en levering van alle signage en de on-site installatiebegeleiding. Hieronder vallen o.a. de substations van de Hollandse Kust Zuid Alpha & Beta, Hollandse Kust Noord en Borssele Alpha transformator stations. Deze offshore platforms ‘verzamelen’ de elektriciteit van de windturbines van het windpark en zetten die om in stroom die via onderzeese kabels naar land wordt getransporteerd.

Over de monopiles van windpark Hollandse Kust

De monopiles zullen door installatieschepen van Subsea7 geplaatst gaan worden. De monopiles variëren in grootte en gewicht, afhankelijk van de locaties waar ze worden geïnstalleerd. De zwaarste en grootste monopile weegt 955 ton en is 75 meter lang, terwijl de lichtste en kortste monopile 735 ton weegt en 62 meter lang is. Leuk weetje: zodra het installatieschip op de locatie op zee aankomt, wordt het op de exacte locatie gepositioneerd. Vervolgens tilt de kraan van het schip de monopile in het water en laat deze zakken, totdat de zeebodem is bereikt. Zodra de monopile in de juiste positie is gebracht, wordt een hydraulische hamer gebruikt om de paal in de grond te slaan tot de gewenste diepte. Dat dit soort hydraulische hamers ook door middel van hoogwaardige folietoepassingen gebruikt kan worden als gigantische ‘meetlat’, bewijst dit project.

Meer over Van Ginkel Groep: https://vanginkelgroep.nl/

Meer over Sif Group: https://sif-group.com/en/

Meer over Vattenfall Hollandse Kust Zuid: https://vattenfall-hollandsekust.nl/

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.