Procesidentificatie

Proces tagmarkeringen

Duidelijkheid is een essentiële voorwaarde om een locatie veilig te maken en storingen te voorkomen. Ieder element dat bijdraagt aan een proces wordt voorzien van een label of etiket met nummer of codering. Allerlei onderdelen van procesinstallatie kunnen worden voorzien van tagmarkering. Bijvoorbeeld zowel kleine kleppen en afsluiters als grote vaten of pompen. Coderingen worden gebaseerd op machinetype, pompnummer of vatnummer, zoals dit omschreven is in het process.

Specifieke coderingen

Process tagging kan door allerlei sign-methoden en met behulp van diverse materiaalsoorten zoals bedrukte stickers, kunsstof- of rvs-plaatjes, graveringen etc. De tag geeft aanvullende informatie over het gemarkeerde item en maakt zodoende sleutelwoordgebaseerde classificatie en indexering mogelijk.

Barcode-tagging

Tagging kan door toekenning van een codering maar ook door combinatie van een codering en een scanbare barcode. Door de code te scannen kan deze worden gekoppeld aan bijvoorbeeld een onderhoudsysteem of ander databasesysteem. Barcode-tagging wordt steeds vaker toegepast bij Procesidentificatie.

Line-nummering

Leidingen kunnen fysiek worden geïdentificeerd in relatie tot de positie in een proces. Line-nummering betreft zowel het daadwerkelijk aanbrengen van een nummer op de leiding alsmede het weergeven van het leidingnummer in tekening. Line-nummering kan een aanvulling zijn op wettelijk voorgeschreven leidingmarkering.