nlende
Zoeken

Ontruimingsplattegrond laten maken

Geplaatst op 14 juni 2023

Het laten maken van een ontruimingsplattegrond is een belangrijk onderdeel om veiligheid te creëren in uw gebouw. Een ontruimingsplattegrond is namelijk een visuele weergave van het gebouw, waarop onder andere vluchtroutes en nooduitgangen staan.

Om een ontruimingsplattegrond te laten maken, is een ervaren specialist nodig die beschikt over alle benodigde informatie van het gebouw. Deze belangrijke informatie wordt door een veiligheidskundig tekenaar verwerkt tot een duidelijke en overzichtelijke plattegrond.

Welke onderdelen staan op een ontruimingsplattegrond?

Een ontruimingsplattegrond bevat verschillende belangrijke onderdelen om de veiligheid en evacuatie van mensen in een gebouw in geval van nood te ondersteunen. Enkele van de belangrijkste onderdelen zijn:

 • Gebouwindeling: De plattegrond toont de indeling van het gebouw, inclusief de verschillende verdiepingen, gangen, ruimtes en belangrijke voorzieningen zoals trappenhuizen, nooduitgangen, liften en brandblusapparatuur.
 • Nooduitgangen: De locaties van de nooduitgangen worden duidelijk aangegeven op de plattegrond. Dit omvat zowel de hoofduitgangen als eventuele secundaire uitgangen die kunnen worden gebruikt tijdens een evacuatie.
 • Routeaanduiding: De ontruimingsplattegrond bevat pijlen of lijnen die de aanbevolen evacuatieroutes aangeven.
 • Belangrijke voorzieningen: Eventuele belangrijke voorzieningen zoals brandblusapparatuur, EHBO-posten, brandmelders, sprinklersystemen, enzovoort.
 • Informatie over gevaarlijke stoffen: Als er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in het gebouw, kan de ontruimingsplattegrond informatie bevatten over de locaties van deze stoffen, zodat hulpdiensten hiervan op de hoogte zijn tijdens een noodsituatie.
 • Verzamelplaatsen: Duidelijk gemarkeerde verzamelplaatsen buiten het gebouw worden aangegeven op de plattegrond.

Is een ontruimingsplattegrond verplicht?

Ja, het hebben van een ontruimingsplattegrond verplicht (Arbeidsomstandighedenwet hfdst. 2, artikel 3.1.E). De specifieke wet- en regelgeving met betrekking tot ontruimingsplattegronden kan wel variëren per land en regio. In de meeste gevallen zijn ontruimingsplattegronden verplicht voor openbare gebouwen.

ISO 23601 is een belangrijke norm voor ontruimingsplattegronden die de basisprincipes vastlegt voor het maken van ontruimingsplannen, waaronder de presentatie van informatie, symbolen, kleurgebruik en de algemene structuur van de plattegrond. Het doel van de norm is om ervoor te zorgen dat ontruimingsplannen internationaal begrijpelijk en consistent zijn, zodat mensen in verschillende gebouwen en landen ze gemakkelijk kunnen interpreteren tijdens een noodsituatie.

Waar moet een ontruimingsplattegrond aan voldoen?

Een ontruimingsplattegrond moet aan verschillende vereisten voldoen om effectief te zijn tijdens een noodsituatie. Hoewel de eisen kunnen variëren afhankelijk van landelijke voorschriften en normen, zijn hier enkele algemene aspecten waaraan een ontruimingsplattegrond moet voldoen:

 1. Duidelijke weergave van het gebouw
 2. Duidelijke aanduiding van vluchtroutes
 3. Aanduiding van verzamelplaatsen
 4. Duidelijke en begrijpelijke symbolen
 5. Leesbaarheid en zichtbaarheid
 6. Up-to-date informatie

Waar kun je de ontruimingsplattegrond vinden?

Ontruimingsplattegronden zijn meestal te vinden op goed zichtbare en strategische locaties binnen een gebouw of ruimte, zoals bij ingangen, nooduitgangen, liften en trappenhuizen. Een ontruimingsplattegrond moet altijd makkelijk te vinden zijn.

Hoe groot moet een ontruimingsplattegrond zijn?

De grootte van een ontruimingsplattegrond kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het gebouw, de complexiteit van de indeling en de vereisten van de lokale wet- en regelgeving. Belangrijk is dat de plattegrond altijd leesbaar is, op een goede locatie hangt en in schaal is met de werkelijkheid.

Benieuwd aan welke eisen een ontruimingsplattegrond voor uw bedrijf exact moet voldoen? Neem vrijblijvend contact op met onze collega’s!

Wat zijn de kosten voor een ontruimingsplattegrond?

De kosten voor ontruimingsplattegronden zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en complexiteit van uw gebouw, de benodigde details en de gewenste kwaliteit. Kosteloos een offerte ontvangen voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op!

Ontruimingsplattegronden conform NEN 1414

Bij Blomsma Signs & Safety werken we altijd conform de ISO en NEN normen. NEN 1414 is een norm die betrekking heeft op de ontruimingsplattegronden en de daarop vermelde veiligheidssignalering. De norm geeft richtlijnen voor het ontwerp, de indeling en de inhoud van ontruimingsplattegronden.

Het doel van NEN 1414 is het waarborgen van een duidelijke en eenduidige weergave van de vluchtwegen, nooduitgangen, blusmiddelen en andere veiligheidsvoorzieningen op de plattegrond.

Wie kan ontruimingsplattegronden voor ons maken?

Het maken van een ontruimingsplattegrond is niet alleen een uitdagende en tijdrovende taak, maar ook nog eens een ontzettend belangrijke. Laat een ontruimingsplattegrond daarom altijd maken door een professional die beschikt over de juiste kennis en praktijkervaring.

Bij Blomsma Signs & Safety hebben we diverse veiligheidskundige tekenaars met jarenlange ervaring. Zij ontwerpen ontruimingsplattegronden door zorgvuldig te plannen, coördineren en grondig te controleren.

De service van Blomsma Signs & Safety

Wanneer u ontruimingsplattegronden laat maken door Blomsma Signs & Safety, zorgen we niet alleen voor een goede zichtbaarheid, maar ook dat de plattegronden volledig voldoen aan alle wettelijke vereisten en normen. Zo hoeft u zich nooit zorgen te maken over de veiligheid van uw bezoekers en/of werknemers.

Bij Blomsma Signs & Safety ontwerpen we ontruimingsplattegronden met een eenvoudige, visueel aantrekkelijke stijl. Dit zorgt voor een betere leesbaarheid, zelfs voor mensen die niet gewend zijn om technische tekeningen te bekijken, zodat iedereen de informatie tot zich kan nemen. Zo weet iedereen precies wat hij/zij moet doen in geval van nood.

Meer gerelateerd nieuws

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.