Geschiedenis

1979 Teken- en Adviesbureau

Blomsma is in 1979 in Zoetermeer gestart als Teken- en Adviesbureau. Het ontwikkelde technisch tekenwerk, technisch illustratief tekenwerk en veiligheidsplattegronden. Binnen enkele jaren ontwikkelde dit zich tot het volledig opstellen van veiligheidskundige documentatie zoals bedrijfsnoodplannen, ontruimingsplannen en calamiteitenplannen. Voor mijnbouwinstallaties werden brandbestrijdings- en reddingsplannen opgesteld die vervolgens werden geïntegreerd in calamiteitenplannen.

Veiligheidssignaleringen

Vanuit het werk aan veiligheidsdocumentatie en -plattegronden ontwikkelde Blomsma zich ook tot leverancier van veiligheidssignaleringen. De kennis en kunde, productie- en montagefaciliteiten van zusterbedrijf Blomsma Print & Sign kon hierdoor optimaal worden benut.

Blomsma Consultants

In 1989 is Blomsma overgenomen door de huidige eigenaar, Willem Heijboer. De veiligheidskundige tak van Blomsma ontwikkelde zich onder de naam Blomsma Consultants tot veiligheidskundig adviesbureau. Het werd een toonaangevend en trendsettend adviesbureau op het gebied van bedrijfsnoodplannen, calamiteitenplannen, ontruimingsplannen, brandbestrijdings- en reddingsplannen tot zelfs operating manuals voor offshore-platforms.

1999 Blomsma Signs & Safety

In 1999 was Blomsma met circa 75 werknemers actief met zeer uiteenlopende bezigheden. Uit strategisch oogpunt werden de activiteiten van het opstellen van de diverse veiligheidsplannen onder de naam Blomsma Consultants verkocht en zijn de overige activiteiten waaronder de veiligheidskundige sign en tekenactiviteiten binnen de Blomsma Groep gebleven. De veiligheidskundige know-how gecombineerd met tekenactiviteiten en veiligheidssignaleringen hebben geleid tot de start van Blomsma Signs & Safety. Inmiddels is zij doorontwikkeld tot een volwaardige divisie binnen de Blomsma Groep.

In Zoetermeer en in Hoogezand

Naast de vestiging in Zoetermeer is er sinds 2007 ook een vestiging in Hoogezand. De operationele managers van Blomsma Signs & Safety zijn Brian Lenos en Corstiaan Heijboer. Willem Heijboer is algemeen directeur van de Blomsma Groep en vakinhoudelijk nauw betrokken bij Blomsma Signs & Safety.

2018 Blomsma Signs & Safety GmbH

Door de toenemende vraag vanuit de tankopslag, (petro)chemie- en industriebranche, is in Duitsland de vraag naar de dienstverlening van Blomsma Signs & Safety sterk gestegen. Om nog efficiënter en slagvaardiger te kunnen opereren in de Duitse markt, is in April 2018 de Duitse vestiging te Oldenburg opgericht.

Nederlandse Vereniging voor Veiligheids Signalisatie

Blomsma Signs & Safety is medeoprichter van de NVVS en heeft een actieve rol bij het standaardiseren en normeren van veiligheidskundige symbolen en de toepassing daarvan in de praktijk. Namens de NVVS wordt een bijdrage geleverd aan de NEN, commissie Grafische symbolen. Bij de ISO vertegenwoordigt Blomsma Signs & Safety NEN Nederland in de commissie Safety symbols (TCS 145/SC2/WG 1). Tevens zijn wij actief lid van de PSPA (Photoluminescent Safety Products Association). Blomsma Signs & Safety brengt praktijkervaring vanuit haar eigen veiligheidssignaleringsprojecten in waardoor de normontwikkelingen praktisch toepasbaar blijven. Door haar betrokkenheid is Blomsma snel geïnformeerd over internationale ontwikkelingen op het vakgebied.

Willem Heijboer: “Wij ervaren het als een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid dat wij onze veiligheidskundige kennis, gecombineerd met grafische kennis en onze jarenlange praktijkervaring, vertalen naar het zo praktisch mogelijk vormgeven van normeringen die aansluiten bij de relevante wetgeving”.